Mozgás Győztes Kan

V. Ópusztaszeri Pásztorkutyás Találkozó

Pásztorkutyás Találkozó Ópusztaszeren...

Idén már ötödik alkalommal került megrendezésre Ópusztaszeren a Karakán Klub és a Közép-Ázsiai Juhászkutya Baráti Kör rendezésében a Pásztorkutyás Találkozó. Igaz kívülállóként, de már évek óta figyelemmel kísérjük ezt a rendezvényt, ami elsősorban az őrző Pásztorkutyák számára lett alapvetően kitalálva. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy néhány résztvevővel, szervezővel éles, szinte vérre menő vitát is folytattunk éveken keresztül internetes fórumokon. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy valóban igazat adunk abban, hogy aki nincs benne és nem vesz részt, az tényleg ne kritizáljon. Miután részesei voltunk, beneveztünk és részt vettünk azt követően pedig saját véleményünk, hogy nem kritizálunk. Mert megismertük, megértettük és elismerjük!

A Pásztorkutyás Találkozón résztvevők egy bonyolult és összetett, több feladatból álló próba sorozaton vesznek részt. A próbák igazolják a Pásztorkutyák sokrétűségét, sokszínűségét és valóban Pásztorkutya mivoltuk lényegi jellemzőjét célozzák.

A Pásztorkutya mozgásának megítéléséhez nem elegendő két kör egy szűk ringben. Ópusztaszeren 5 km amit meg kell tenniük két részletben 20 perc pihenővel a két táv között. A Pásztorkutyának mennie kell az állatokkal hosszú távolságon keresztül bírnia kell a tempót a pusztában és a mozgása nem eshet szét. Valóban ez csak hosszabb távú mozgás során derülhet ki.

A mozgás próba után súlymérés, marmagasság mérés következik.

A nap folyamán a küllem bírálat sem a hagyományos és megszokott kiállítási rendszerben történt. A résztvevőket 3 küllem bíró bírálta és minden kutya minden küllembíró előtt bemutatásra került.

A bátorság próba során a kutyákat kikötik egy kijelölt helyre és magukra hagyják. Egy óra elteltével egy teljes védő öltözetbe öltözött segéd megtámadja a kutyát. Nem is inkább a terület őrzés a célja ennek a próbának, hanem sokkal inkább az, hogy a kutya mennyire mer kiállni, odaállni egy őt megtámadó emberrel szemben. Mivel a kutya saját, egyéni teljesítményét vizsgálják, ezért a gazda nem lehet jelen a felmérésnél, mert befolyásolná a kutya teljesítményét. A jószágot őrző kutyáknak valóban önállóan, a gazda távollétében is őrizniük kell. Itt is mindegyik kutya teljesítményét gondosan  videóra vették.

A bátorság próba után lövés állóság vizsgálat következett. Életszerűen nem riasztó pisztollyal és nem csökkentett zajhatással, hanem 9 mm kaliberű lőfegyverrel. Ahogy a valóságban ez történni szokott.

A lövés állóság után közömbösségi próba következett. Egy 20 főből álló laza embercsoporton keresztül kellett a kutyákat keresztül vezetni, és azt vizsgálták mutat-e agressziót. Nem véletlen, hogy a bátorság próba és a lövés állóság után következett ez a vizsgálat. A kutyák idegrendszerét próbára tevő két gyakorlat után sem omolhatnak össze és agressziót csak éles helyzetben mutathatnak, indok nélkül nem.

Saját értékelés:

Véleményem szerint ez a nap tényleg a Pásztorkutyákról és azok belső értékeiről szólt! Véleményem szerint pontosan azokat az értékeket, belső tulajdonságokat célozza, amitől ezek a fajták a Pásztorkutyák. Külön köszönet a szervezőknek, rendezőknek a szívélyes fogadtatásért! Az érdeklődést és az elismerést az is mutatja, hűen tükrözi, hogy egyre több Magyar pásztorkutya fajta vesz részt ezen a rendezvényen. Komondor és Kuvasz is képviseltette magát most és szép eredménnyel. A Kuvasz Taksony Vezér Avar, azaz Atilla az egyik legjobb őrző munkát mutatta. Komondorok közül Tiszagyöngye Betyár Ciklon pedig a küllembírálaton mindhárom bíró elismerését elnyerte, melyet a Legszebb Küllemű Kan díjjal jutalmaztak. A mozgáspróbán az 5 km alatt a kanoknál a Puli teljesítményét jutalmazták a bírók, Rasztari-Duci Dinamit a Legjobb Mozgású Kan díjat kapta a rendezőktől. Külön köszönet a Magyar Pásztorkutya Fajták elismeréséért!

A résztvevő saját tenyésztésű Puli hibáival, hiányosságaival teljes mértékben tisztában vagyok. A küllembírálat mindhárom bíró esetében a legmesszebb menőkig korrekt volt! A Pulinak sem szabad, hogy megkottyanjon 5 km, hiszen a terelés során kell ennyit teljesítenie, nem feküdhet el, dőlhet ki teljes szőrben sem két kör után a ringben. Megmondom őszintén, hogy a lövés állóságot soha nem próbáltuk vele, ezért ezzel a teljesítményével is maximálisan elégedett vagyok. A közömbösség vizsgálat eredményében szinte teljesen biztos voltam, igaz őrzésvédelem után még ezt sem próbáltuk így. Az őrző munkájától többet vártam, mert itthon a saját területén mást mutat. A videót visszanézve ugyan jól kezdett és megugatta, megmorogta a segédet, de aztán kitért és meghátrált. Betudható sok mindennek és tényleg magyarázkodás lenne, ami felesleges.  Nem szokott hozzá ahhoz, hogy kikötik és végig hallottuk a hangját az idő alatt, amíg magára hagytuk. Kétszer kellett vissza mennem, mert feltekerte magát. Tény az is, hogy a bátorság vizsgálata egy valóban éles helyzet. Határozott fellépésű segéddel. Teljesen más a vizsgálat célja, mint egy őrző-védő gyakorlat a kutyaiskolában. Egyébként erre szerintem a kutyát nem lehet tanítani és nem lehet képezni, felkészíteni! Talán a segéd is jót akart és jó szándékkal viseltetett a Puli iránt, mert a filmet vissza nézve nem adott a Pulinak agressziót, nem ordítva rohant rá, mint a nagytestű őrző kutyákra. A videón egyébként és néhány szituációt saját szemmel végig nézve abszolút nem a kutya meggyalázása a cél a próba során! Sokkal inkább egy élethelyzet, egy életszerű szituáció során a kutya reakciójának vizsgálata. Ezt az is tükrözi, hogy nem csak azokat a kutyákat értékelték, díjazták, amelyek haraptak.

Végezetül összefoglalva jó vélemény alakult ki bennünk a programmal kapcsolatban és abszolút érdemesnek tartjuk arra, hogy megmérettessük, felmérettessük a továbbiakban is rajta saját tenyésztésű Pulijainkat. Azért, mert egy átfogó, részletes képet kaphatunk Pásztorkutya mivoltukról.